Bemutatkozás

Kapaló Éva

Kapaló Éva vagyok, Ózdon születtem, jelenleg Egerszalókon élek. Amióta az eszemet tudom rajongtam az állatokért és ahogy kell, a szüleimet az őrületbe is kergettem vele. Voltak teknősök, halak, rágcsálók, papagáj, cicák és végül a kutya. Állatok iránti szeretetemet valószínűleg nagypapámtól örököltem. Az első kutyámat 6 évesen kaptam, ő nagyszüleimnél lakott, majd őt követte, kicsit tudatosabb választással 8 évvel később Leo, a magyar vizsla. Nagy szerelem volt ő nekem, sokat kirándultunk, sétáltunk, igaz még gyerek voltam, de az iskola mellett törekedtem arra, hogy minél több mindent megadjak neki amire ennek a gyönyörű fajtának szüksége van.

Gimnáziumba kerültem, lassan el kellett dönteni merre is szeretném folytatni tanulmányaimat. A kutyás terápiával 8 éve ismerkedtem meg, akkoriban még csak álmodoztam róla, hogy milyen lehet segítőkutyákat képezni, az epilepszia rohamjelzők varázsoltak el leginkább. Egy terápiáskutya képzéséről készült blog hatására kapcsolódtam be a munkába, ő is egy border collie volt. Elsőként Fanni –akkori párom-magyar vizslájával kezdtük meg a felkészülést, majd ahogy belekóstoltam, éreztem nincs megállás. Fanni után érkezett Sonja az angol szetter az első célirányosan kölyökteszttel választott kiskutya erre a munkára. 2012-ben elvégeztem a habilitációs kutyakiképzői OKJ-s tanfolyamot, így hivatalosan is segítőkutya kiképző lettem. Fanni lassan nyugdíjas lett, hisz 6 éves volt már mikor elkezdtük, tudtam, hogy az ő munkáját nehéz lesz pótolni. Mindig tettrekész, számára a jutalom én voltam. Hol találok még egy ilyen kutyát? Akkor már 3 éve dolgoztam kutyáimmal, sok szakemberrel megismerkedtem és sokat olvastam a témában. Azt vallom a jó terápiás kutya nyitott, ember-centrikus élvezi amit csinál és nem csak a gazdájának dolgozik. Mindig lenyűgözött a border colliek munka iránti vágya és gazdájuk iránti rajongásuk. Tudtam, ha találok egy nyitott embercentrikus kiskutyát, a border munkakedvével párosulva meglesz a megfelelő kutya számomra. Hosszas keresgélés után 2013 őszén érkezett meg a blue merle kislány, Zoya a Real Pearl kennelből, aki azonnal a szívembe lopta magát.

Elegáns, kedves, és örökké vidám. Tökéletes társam lett azóta, beváltotta minden hozzá fűzött reményemet. Az elmúlt 8 év során számos területen dolgoztunk és segítettünk kutyáimmal, ép vagy sérült idősek/fiatalok/gyerekek fejlesztésében egyaránt. Számomra talán a legközelebb -és ahol talán a legtöbbet tudunk segíteni- a hospice osztály áll, Zoya terápis helyszíne ez. A kutyák jelenléte nagyon sokat jelent a betegek és családtagok kedélyállapotának javításában elfogadó, mindig tettrekész természetükkel, mosolyt csalva az elengedés nehéz napjaiba. Zoya különleges természetén elgondolkodva a 2016-os év végén létrehoztam saját kennelemet, hogy minél több segítő kutya nemzedékkel, tudjam segíteni a rászorulókat. Jelenleg a negyedik kutyámat készítem fel terápiás munkára Zoya kölykét Flow-t, akit az első alomból tartottunk meg.

© Special Sixth Sense - by Kapaló Éva